Η Δαμασκός εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ορισμένες πολύ σοβαρές αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της χώρας. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ένας σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Τα αιτήματα των διαδηλωτών στην Ντεράα εξετάζονται. Είναι δικαιολογημένα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε σοβαρές αποφάσεις που αφορούν σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε σήμερα το απόγευμα σε δημοσιογράφους ο Μπουτάινα Σααμπάν, σύμβουλος του προέδρου Ασαντ.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από περίπου μια βδομάδα διαδηλώσεων (και βίαιων συγκρούσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα υπάρχοντα στοιχεία) στην πόλη Ντεράα. Πληροφορίες από πλευράς διαδηλωτών που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς (πάνω από 100, όπως προέκυπτε από τα τελευταία στοιχεία) καθώς οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού φέρονται να άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών – αντιθέτως, η κυβέρνηση κάνει λόγο απλά για «συγκρούσεις με ταραχοποιούς». Σήμερα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις, και φαίνεται πως υπάρχουν κει νέου νεκροί και τραυματίες, καθώς και αρκετοί συλληφθέντες.
Όποια και να είναι η... αλήθεια, αυτό που συμβαίνει στη Συρία δείχνει να είναι κάτι… πολύ μεγαλύτερο από απλές «συγκρούσεις με ταραχοποιούς», και ήδη φαίνεται ότι η Δαμασκός θα βρεθεί –αν δεν βρίσκεται ήδη– καταμεσής της ίδιας «λαϊκής δύνης» που συντάραξε νωρίτερα φέτος τη Τυνησία, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Υεμένη ή το Μπαχρέιν. Με την «κίνησή» του αυτή, ο Ασαντ δείχνει ότι προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις…