Παρελθόν αποτελεί στην πράξη το δώρο Πάσχα που επέβαλλε στο παρελθόν μία σειρά από επαγγελματίες όπως οι ταξιτζήδες, οι κουρείς και οι κομμώτριες, αλλά και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Η οικονομική κρίση τους οδήγησε στο να... ξεγράψουν τις εξτρά χρεώσεις για το δώρο του Πάσχα, που ο νόμος τους έδινε το δικαίωμα να επιβάλλουν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την πελατεία τους.
Εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια, καφετερίες, ταξί, κουρεία – κομμωτήρια όχι μόνο δεν ανεβάζουν τις τιμές λόγω των γιορτών, αλλά πολλοί από αυτούς, βλέποντας τους πελάτες τους να... φυλλορροούν, προχωρούν σε μειώσεις τιμών.

«Για μας είναι το δεύτερο Πάσχα και η τρίτη κατά σειρά γιορτή, αφού είχαμε ενδιάμεσα και τα Χριστούγεννα, που δε χρεώνουμε τους πελάτες μας με δώρο», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης, και προσθέτει: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Δεν είναι δυνατό να επιβαρύνουμε το κόμιστρο με δώρο Πάσχα». Στα ταξί, άλλωστε, η πτώση του τζίρου είναι δραματική.
Μπαρ κι εστιατόρια
«Με απόφαση του συνδέσμου, δεν επιβάλλουμε πλέον δώρο Πάσχα στους πελάτες μας. Αντίθετα, μάλιστα, οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν μειώσει τις τιμές», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας. Ο ίδιος εξηγεί ότι το δώρο επιβαλλόταν στους πελάτες προκειμένου να καταβληθεί στους εργαζομένους του κλάδου, οι οποίοι πάντως συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά.
Ο κ. Καλιώρας χαρακτηρίζει το δώρο Πάσχα πολυτέλεια του παρελθόντος. «Σήμερα ψάχνουμε τρόπους για να κρατήσουμε τους πελάτες μας. Τα μπαράκια, οι καφετερίες, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Ολοι ρίχνουν τις τιμές για να επιβιώσουν. Υπάρχουν μπαράκια που πέρσι πρόσφεραν το ποτό οκτώ ευρώ και φέτος έχουν ρίξει την τιμή στα πέντε ευρώ. Ανάλογες μειώσεις έχουν γίνει σε όλα τα είδη», καταλήγει.